Oblicz
puotreck: 4√(4−2√3)2
30 wrz 18:07
the foxi:
=[(4−2√3)2]1/4=(4−2√3)1/2=√4−2√3
a teraz?
30 wrz 18:08
puotreck: no ja własnie to potrafie zrobic co ty tylko nie wiem czy mam to teraz sprowadzic do potęgi czy
a jesli juz to jak?
30 wrz 18:21
Eta:
√a2=|a|
√4−2√3 =√(√3−1)2 = |√3−1|=..........
30 wrz 18:23
the foxi:
(a−b)
2=a
2+b
2−2ab
a,b>0 (żeby nie tworzyć wielu przypadków, z których otrzymamy praktycznie takie same wyniki)
a
2+b
2=4
2ab=2
√3
ab=
√3
a
4−4a
2+3=0
(a
2−3)(a
2−1)=0
a
2=3 ∨ a
2=1
a=
√3 ⇒ b=1
4−2
√3=(
√3−1)
2
√4−2√3=
√(√3−1)2=|
√3−1|=
√3−1
30 wrz 18:24
puotreck: DZIĘKI WIELKIE!
30 wrz 18:26
the foxi:
oczywiście często (tak jak tu) możesz zgadnąć, jakie są a i b, lecz w trudniejszych przypadkach
musisz pokombinować jak ja
30 wrz 18:27