tryg
ja: Mogę prosić jeszcze o pomoc w dwóch podpunktach?
Przedstaw w postaci iloczynu wyrażenie:
| | π | | π | |
h) cos2(α+ |
| )−cos2(α− |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
i) cosα+cos2α+cos3α
30 wrz 16:36
ja: Podpunkt i) już zrobiłam
Pozostaje podpunkt h). Jakiś pomysł?
30 wrz 16:39
PW: W postaci iloczynu − banalne. Ale pewnie idzie o postać iloczynową.
30 wrz 16:43
piotr: | | π | | π | | π | | π | |
( cos(α+ |
| )−cos(α− |
| ) ) ( cos(α+ |
| )+cos(α− |
| ) ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 wrz 16:47
Eta:
| | 1 | |
i) (cosa+cos3a)+cos2a = 2cos2a*cosa+cos2a = 2cos2a(cosa+ |
| )= |
| | 2 | |
| | a | | π | | a | | π | |
=4cos2a*cos( |
| + |
| )*cos( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
30 wrz 18:06