tryg
ja: Przedstaw w postaci iloczynu wyrażenie 2cosα−1
30 wrz 16:07
Eta:
| | 1 | | π | |
2(cosα− |
| ) = 2 (cosα−cos |
| ) =........... |
| | 2 | | 3 | |
zastosuj wzór na cos(α−β)=........
powodzenia .... i nie czekaj na gotowca ! bo niczego się nie nauczysz
30 wrz 16:11
ja: Absolutnie nie czekam na gotowca. O wiele bardziej liczę na takie właśnie drobne wskazówki w
chwilach zaćmienia umysłu. Liczę samodzielnie, spokojnie! Dziękuję bardzo za pomoc. Miłego
dnia
30 wrz 16:17
Maciess: | | 1 | |
Generalnie nie wystarczyłoby samo 2(cosα− |
| ) ? |
| | 2 | |
30 wrz 16:26
PW: | | 1 | |
Nie, cosα− |
| nie jest iloczynem funkcji trygonometrycznych ani nie jest stałą. W postaci |
| | 2 | |
iloczynowej nie może być innych działań niż mnożenie (dzielenie) funkcji trygoometrycznych i
(lub) stałych.
30 wrz 16:32
ja: Teoretycznie jest to już iloczyn, ale zawsze mamy doprowadzać do postaci najprostszej, co
| | α | | π | | α | | π | |
według mojego zbioru oznacza −4sin( |
| + |
| )sin( |
| − |
| ), zatem do takiej |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
postaci doprowadziłam.
30 wrz 16:33
PW: [P[ja]}, nie ma żadnego "teoretycznie". Iloczyn i postać iloczynowa to są różne pojęcia.
30 wrz 16:41