Liczby a, b i c są liczbami całkowitymi takimi, że liczby a + b i a · b dzielą s
lenaa: Liczby a, b i c są liczbami całkowitymi takimi, że liczby a + b i a · b dzielą się przez c.
Uzasadnij, że a3 − b3 dzieli się przez c.
30 wrz 14:54
Adamm:
wskazówka
a3−b3=(a−b)((a+b)2−3ab)
30 wrz 14:56
Pawel: Podobnie mozna wykazac , ze jezeli a+b dzieli sie przez 3 to a3 − b3 tez dzieli sie
przez 3 , dla a i b rzeczywistych ≠ 0
30 wrz 17:11
iteRacj@:
coś się nie zgadza
a=2, b=1
a+b=3 ← podzielne przez 3
a3−b3 = 23−13 = 8−1 = 7 ← nie jest podzielne przez 3
a=0, b=0
a+b=0 ← podzielne przez 3
a3−b3 = 03−03 = 0−0 = 0 ← jest podzielne przez 3
30 wrz 17:34
Bolek: Adamm podal zly wzor !
30 wrz 17:43
Adamm:
Dziękuję
a3−b3=(a−b)((a+b)2−ab)
30 wrz 17:51
Eta:
a+b=k*c i ab=t*c
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) = (a−b)*[(a+b)2−ab] = (a−b)*c(ck2−t) = c*u , u,t,k ∊C
c.n.w
30 wrz 17:55