p
Biedne dziecko: pierwszy wyraz dziesieciowyrazowego ciagu arytmetycznego an jest rowny 2,
a ostatni 22. srednią arytmetyczną wszystkich wyrazow ciagu an jest liczba...
30 wrz 14:44
PW: Musisz wreszcie to poczuć. Wypisz po prostu kolejne wyrazy:
a1=2
a2=2+r (r − różnica ciągu arytmetycznego)
a3=2+2r
... i tak aż do
a10=2+9r.
Ale w zadaniu powiedzieli, że a10=22, więc r obliczysz.
Zsumuj i podziel przez 10, może coś się rozjaśni.
30 wrz 15:30
Adamm:
| a1+...+a10 | | a1+a10 | |
| = |
| = 12 |
| 10 | | 2 | |
30 wrz 15:32
Biedne dziecko: dziekuje
30 wrz 15:39
Eta:
średnia arytmetyczna wszystkich wyrazów to
mediana
zatem przy nieparzystej liczbie wyrazów
| | a5+a6 | | a1+4r+a10−4r | | 2+22 | |
me= |
| = |
| = |
| = 12 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
30 wrz 18:38