liczba niewymierna - dowód
omnonom: żeby dowieść niewymierności np. √2 +√5 wystarczy pokazać, że √2 jak i √5 są
niewymierne?
30 wrz 14:32
Adamm: nie
30 wrz 14:36
P: zależy, czy jesteś na podstawie czy rozszerzeniu xD
30 wrz 14:37
Adamm:
(x−√2−√5)(x+√2+√5) = x2−7−2√10
(x2−7−2√10)(x2−7+2√10) = (x2−7)2−40
teraz pokaż że (x2−7)2−40 nie ma pierwiastków wymiernych
30 wrz 14:38
Adamm:
inny sposób
załóżmy że √2+√5 jest wymierne
wtedy 7+2√10 jest wymierne, więc i √10
pokaż że √10 nie jest wymierne
30 wrz 14:42
Adamm:
−π jest niewymierne
π jest niewymierne
ale π+(−π) = 0 jest wymierne
i. e. suma liczby niewymiernej i niewymiernej nie musi być niewymierna
30 wrz 14:49
omnonom: ok, dzięki
30 wrz 14:49
PW: Inny sposób:
| | (√5+√2)(√5−√2) | | √52−√22 | | 3 | |
√2+√5= |
| = |
| = |
| |
| | √5−√2) | | √5−√2 | | √5−√2 | |
Gdyby
√2+
√5 była wymierna, to również
√5−
√2 byłaby wymierna. Różnica dwóch liczb
wymiernych jest wymierna, a więc
(
√2+
√5)−(
√5−
√2) = 2
√2
byłaby wymierna, co jak wiadomo nie jest prawdą. Otrzymana sprzeczność oznacza, że założenie
wymierności liczby
√2+
√5 było fałszywe.
30 wrz 15:16