Trójkąty
ala_01: Zadanie z trójkąta.
Dane są odcinki m,h,b. Skonstruuj trójkąt ABC taki, że środkowa AE ma długość m, wysokość AD=h
i bok BC=b.
Bardzo proszę o pomoc w opisie konstrukcji.
30 wrz 14:21
iteRacj@:

dane są odcinki m,h,b
1/ rysujemy
odcinek b, jego końce oznaczamy B i C
2/ znajdujemy konstrukcyjnie środek odcinka BC i oznaczamy do E
3/ rysujemy
prostą równoległą do odcinka BC, odległą od niego o długość h
4/ z punktu E kreślimy
okrąg o promieniu m
5/ otrzymujemy dwa punkty przecięcia
prostej równoległej do odcinka BC z okręgiem o
promieniu
m, spełniające warunki nałożone na trzeci wierzchołek trójkąta
30 wrz 15:49
Eta:

m≥h
1/ zaznacz środek boku BC
2/ zakreśl okrąg o środku E i promieniu r=m
3/ wykreśl prostą k równoległą do boku BC i oddaloną o tego boku o h
punkty wspólne okręgu z tą prostą to wierzchołki A trójkąta ABC
połącz je z wierzchołkami B i C otrzymasz szukane trójkąty ABC
gdy m=h −−−− otrzymasz ...... też trójkąt ABC ( jaki to trójkąt ?......
30 wrz 15:59
Eta:
Za długo "malowałam"
30 wrz 16:01
iteRacj@: ale masz więcej odcinków a to jest bardziej przekonywujące!
30 wrz 16:03
Eta:
1/ środek E boku BC −−−− też konstrukcyjne ! ( podział odcinka na dwie równe części cyrklem
30 wrz 16:08