PW: Dla zabawy sposób inny niż zwykle.
Policzmy pochodne obu stron, dla wygody piszę x zamiast α.
L'x)=4sin
3xcosx+4cos
3x(−sinx)=4sinxcosx(sin
2x−cos
2x)=−4sinxcosx(cos2x)=−2sin2xcos2x=−sin4x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(x) = |
| sin22x+cos22x=sin22x+cos22x− |
| sin22x=1− |
| sin22x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
P'(x) = − |
| 2sin2x(cos2x)•2 = −2sin2xcos2x = −sin4x |
| | 2 | |
Pokazaliśmy, że lewa i prawa strona mają identyczne pochodne, a więc różnią się co najwyżej o
stałą. Wystarczy sprawdzić czy L(x
0)=P(x
0) dla jakiegoś x
0, np. dla x
0=0. Jeżeli tak, to
L(x) = P(x\) dla każdego x.
Korzystamy z twierdzenia:
Jeżeli dla wszystkich x
L'(x) = P'(x),
to dla wszystkich x
L(x) = P(x) + C.
Jeżeli L(x
0)=P(x
0), to C=0, a więc dla wszystkich x
L(x) = P(x).