dowód nie wprost
ryfacto: Liczby dodatnie a i b takie, że a>b spełniają warunek 𝑎+𝑏2 = √12+ab
Wykaz, że co najmniej jedna z liczb a lub b jest niewymierna.dowód nie wprost
30 wrz 13:59
mat: Można po prostu rozwiązać:
a
2+2ab+b
2=2+4ab
a
2−2ab+b
2=2
(a−b)
2=2
(a−b)=
√2 lub (a−b)=−
√2
a=b+
√2, a=b−
√2
więc...
30 wrz 14:10
mat: a>b więc a=b+√2
30 wrz 14:11
mat: gdyby obie liczby: a i b były wymierne, to a−b byłoby wymierne (roznica dwoch liczb wymiernych
jest wymierna)
, jednak a−b ∊NW, sprzecznosc
30 wrz 14:12
Eta:
Załóżmy ,że obydwie liczby a i b są wymierne
to przekształcamy równość równoważnie podnosząc obustronnie do kwadratu
(bo obydwie strony są dodatnie)
otrzymując :
(a+b)
2=2+4ab
(a−b)
2=2 i a>b
|a−b|=
√2
a=
√2+b −− (sprzeczność z założeniem bo ta liczba jest niewymierna
zatem
co najmniej jedna z liczb jest niewymierna
c.n.w
30 wrz 14:14
Adamm:
równość może zachodzić tylko gdy a=b
30 wrz 14:19
Adamm:
myślałem że to "1/2+" ma symbolizować pierwiastek drugiego stopnia
30 wrz 14:20