Wyznacz wszystkie wartości parametru
kropka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m należącego do rzeczywistych dla których równanie
||x−4|−x|=|4−3m|−2 ma tylko jedno rozwiązanie
30 wrz 12:02
ICSP: 0 < |4 − 3m| − 2 < 4
30 wrz 12:27
ICSP: Przeczytałem dwa

Dla jednego wystarczy aby :
|4 − 3m| − 2 > 4 v |4 − 3m| − 2 = 0
30 wrz 12:28
PW: Dobrze by było zacząć od wykresu funkcji
f(x) = ||x−4|−x|.
Nie jet to trudne − dla x≥4 mamy
f(x) = 4,
a na przedziale (−∞, 4)
f(x)=|−x+4−x|=|−2x+4|=|2x−4|.
Widać będzie, gdzie wykres funkcji przecina się z prostą y=p (dla jakich p jest tylko jeden
punkt wspólny).
p = |4−3m|−2
30 wrz 12:31