1 | ||
x − | = 5 | |
x |
1 | 1 | |||
x = | (5−√29) ∨ x = | (5+√29) | ||
2 | 2 |
1 | 2 | ||
(5−√29) = | |||
2 | 5+√29 |
1 | 22 | ||
(5−√29)2 + | = 27 | ||
22 | (5+√29)2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
x− | =5 ⇒ (x− | )2=25 ⇒ x2−2x• | +( | )2=25 ⇒ | ||||
x | x | x | x |
1 | 1 | |||
x2−2+( | )2=25 ⇒ x2+( | )2=27 | ||
x | x |
1 | ||
− i właśnie na zauważeniu, że u nas ab=1 polegał dowcip. a=x, b= | ||
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |