zadanie z klasy 7
micho: Oblicz:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| : |
| )*( |
| : |
| )*( |
| : |
| )*.....* |
| : |
| |
| | 0,2 | | 0,4 | | 0,8 | | 1,6 | | 3,2 | | 6,4 | | 51,2 | | 102,4 | |
Jeszcze jeden taki kwiatek. Help
30 wrz 05:40
micho: Zrobiliśmy tak
| 4 | | 16 | | 64 | | 256 | | 1024 | | 1024 | |
| * |
| * |
| * |
| * |
| = |
| =32 |
| 2 | | 8 | | 32 | | 128 | | 512 | | 32 | |
30 wrz 10:37
the foxi:
super
chociaż można było prościej, 2*2*2*2*2=32
30 wrz 11:01
PW: Tak, uczeń klasy CII powinien widzieć "strukturę algebraiczną|" − każde wyrażenie w nawiasie ma
postać
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2a | |
|
| : |
| = |
| • |
| =2. |
| | a | | 2a | | a | | 1 | |
Rozwiązanie jest złe, tam w tręsci zadania są kropki: +...+
Należy domyślić się ile jest wszystkich wyrazów w nawiasach, przecież nie pięć.
30 wrz 12:40
PW: Widać jak ślepnę. Oczywiście klasy VII, a nie CII. Ważniejsza korekta:
Tam są kropki:
• ... •
W miejsce kropek nalezy wstawić brakujące czynniki, a ile ich jest to wynika z "kroku" o
jaki zwiększają się kolejne mianowniki − od 0,2 przez 0,8 i 3,2 aż do (...) 51,2
30 wrz 12:51
PW: A jednak wyrażeń w nawiasach jest 5, czyli w miejscu kropek ma być (czwarte)
a następne to już (piąte)
Przepraszam za zamieszanie, zasugerowałem się tymi kropkami, zazwyczaj w miejscu kropek
występuje więcej niż jedno wyrażenie, bo jak tylko jedno − to czemu go nie zapisali?
30 wrz 14:06