Pole trójkąta - styczne okręgów
JanuszCebula: Dwа оkrеgi о рrоmiеniасh r i R, gdziе r < R, są stусznе zеwnеtrzniе.
Wуznасz роlе trójkаtа оgrаniсzоnеgо iсh wsрólnуmi stусznуmi.
Bardzo proszę o pomoc lub wskazówki
29 wrz 22:25
Mila:

r<R
BC⊥AP
1)ΔABO∼ΔOSP⇔
|PS|=R−r
∡POS=α
| | PS | | R−r | |
sinα= |
| ⇔sinα= |
| |
| | OP | | r+R | |
a także
| | r | | r | | R−r | |
sinα= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | AO | | AO | | r+R | |
=================
|OS|
2=((r+R)
2−(R−r)
2
|OS|=2
√r*R
| | |PS| | | R−r | |
2)tgα= |
| ⇔tgα= |
| |
| | |OS| | | 2√r*R | |
3)M− środek odcinka KL
W ΔAMK:
Oblicz MK
4)
30 wrz 00:00
JanuszCebula: Dziękuję <3
30 wrz 00:25
Eta:

Z tw. Pitagorasa w ΔOSN :
2x=|NS|=
√(R+r)2−(R−r) ⇒ x=
√Rr
Z podobieństwa trójkątów AOC i BSC
| R | | R+r+d | | r(R+r) | |
| = |
| ⇒ ... d= |
| |
| r | | d | | R−r | |
to P(KLC) = x*(r+d) =............
=====================
30 wrz 00:44
30 wrz 00:55
Eta:
Ładnie to tak?
30 wrz 00:55
PW: I tak nie poradzi sobie z pozostałymi, to było najłatwiejsze.
30 wrz 12:58
Benny: Drugie chyba jest łatwiejsze.
30 wrz 13:12