kąty w trójkącie
michał:
Pomoże mi ktoś z takim zadaniem
W trójkącie równobocznym ABC na boku BC obrano punkt D tak że DC=2DB
oraz punkty E i F dzielą bok AC na trzy równe części
Mam wykazać że suma miar kątów BED i BFD jest równa 30 stopni
29 wrz 20:37
JSNZ: opisz okrąg na tym trójkącie i połącz jego środek z E i F
29 wrz 22:27
xyza:

Z tresci zadania wynika rysunek.
29 wrz 22:27
Eta:
Cosik "krzywy"
29 wrz 22:55
Eta:

Po dorysowaniu Odcinków FK i FN równoległych do boków BC i AB
Czworokąt FMDN jest rombem o kącie ostrym 60
o i rozwartym 120
o
zatem kąt DFM =30
o( z własności dwusiecznej DF rombu
ΔBDE i ΔKBF są przystające z cechy (bkb) bok 2a i a oraz kąt między nimi 120
o
więc |<KFB|= |<BED|=α
i mamy tezę α+β=30
o
==========
29 wrz 23:08
an:
29 wrz 23:40
Eta:
30 wrz 01:17