oblicz ilu uczniów otrzymało 4
renata:
Nauczyciel z pracy klasowej wystawił oceny: 2020% uczniów otrzymało ocenę bardzo dobrą, 4040%
dostateczną, po jednej osobie ocenę niedostateczną i dopuszczającą. Ocen celujących nie było.
Średnia ocen z tej pracy klasowej wynosiła 3,63,6. Oblicz ilu uczniów otrzymało ocenę dobrą.
29 wrz 18:37
Janek191:
Popraw treść zadania.
29 wrz 18:40
renata: zadanie nie ma błędów
29 wrz 19:11
Janek191:
2020 % − co to jest ?
Podobnie 4040 %
3,63,6 − ?
29 wrz 19:17
renata: nic tylko liczby
29 wrz 19:19
the foxi:
jak widać, nie pojmujesz nawet znaczenia pojęcia procent
"2020% uczniów" to jest pewna wartość liczbowa, ale w praktycznym zadaniu (takie jak tu) nie ma
sensu
pewnie chodziło o: 20%, 40% oraz 3,6
może spróbuj najpierw sama pomyśleć, jak się zabrać za zadanie, a nie poddajesz się na starcie
− widać po tych liczbach, że nawet nie spojrzałaś na nie :<
29 wrz 19:22
renata: To jest zadanie na ocenę celującą więc to nie ma błędu
29 wrz 19:24
Maciess: Może chodzi o to żeby uczeń stwierdził, że tego zadania nie da się rozwiązać przy takich danych
29 wrz 19:32
the foxi:
może masz rację
próbowałem to rozwiązać dla danych: 20%, 40% oraz 3,6
ale zatrzymałem się na pewnym momencie, nie umiem rozwiązać równania w liczbach całkowitych
niech n=całkowita liczba uczniów, n∊ℕ
+, x∊ℕ
+
20%=0.2 oraz 40%=0.4
ocena niedostateczna − 1
ocena dopuszczająca − 1
ocena dostateczna − 0.4n
ocena dobra − x
ocena bardzo dobra − 0.2n
ocena celująca − 0
suma ocen = 1+1+0.4n+x+0.2n+0=0.6n+2+x
| | 1*1+2*1+3*0.4n+4x+5*0.2n+6*0 | |
średnia arytmetyczna ocen= |
| =3.6 |
| | n | |
| | 1+2+1.2n+2x+n | | 2n+3+2x | |
3.6= |
| = |
| |
| | n | | n | |
3.6n=2n+3+2x
36n=20n+30+20x
16n=30+20x
być może poszedłem w dobrą stronę...
29 wrz 19:51
PW: Nie rozwiązuje się zadań z cyklu "idioci dla kretynów".
To jest zadanie na ocenę celującą więc to nie ma błędu
29 wrz 19:58
iteRacj@:
the foxi przy Twoich danych (20%, 40% oraz 3,6) wychodzi ładny wynik
29 wrz 20:10
the foxi:
to najwyraźniej pomieszałem coś w obliczeniach
29 wrz 20:10
PW: No dobrze, szczególny poziom trudności ma polegać na domyśleniu się, że dane zostały podane
dwukrotnie "ciurkiem"?
Nie domyślamy się, zadanie o błędnych danych jest do skomentowania: "dane dą niepoprawne".
Koniec rozwiązywania.
29 wrz 20:19
Helena Paździochowa: Jejciu dziecko... ty znasz w ogóle pojęcie procentu?! Ile to według ciebie jest 2020%? A wiesz
co to jest ułamek dziesiętny?3,63,6 nie ma nawet czegoś takiego.A wiesz w ogóle ile to 2+2?
30 wrz 01:48