Zawodnik kopnął piłkę o masie m=0.5kg z siłą 200N w czasie t=0.1s. Jaką prędkość
Janusz357: Zawodnik kopnął piłkę o masie m=0.5kg z siłą 200N w czasie t=0.1s. Jaką prędkość ma piłka?
29 wrz 17:21
Janusz357: Ma wyjść 40m/s ale skąd wziąć S do wzóru v=s/t
29 wrz 18:57
Janek191:
F = m*a
| | F | | 200 N | | m | |
a = |
| = |
| = 400 |
| |
| | m | | 0,5 kg | | s2 | |
| | v − v0 | | m | |
a = |
| , v0 = 0 |
| |
| | t | | s | |
| | m | | m | |
v = a*t = 400 |
| *0,1 s = 40 |
| |
| | s2 | | s | |
29 wrz 19:00
Leszek: Mozna bezposrednio ze wzoru ll zasady dynamiki Newtona :
| | Δp | | mv | | F t | |
F = |
| = |
| ⇒ v= |
| = ..... |
| | Δt | | t | | m | |
29 wrz 21:48