wektor
xxx: Pytanie pewnie banalne, ale nie mogę nigdzie znaleźć na nie odpowiedzi. Chodzi mi o to, że znam
wektory określane dwoma liczbami, współrzędnymi np. wektor u=[2;5], ale spotkałam się też z
takim czymś:
u=[3,6,8], nie wiem dlaczego są tam trzy liczby, co ta trzecia oznacza, określa?
28 wrz 19:11
Mila:
W R2 ( płaszczyzna) wektor ma dwie współrzędne.
W R3 wektor ma trzy współrzędne.
28 wrz 19:16
xxx: ale co dokładnie określa? mogłabyś to jakoś narysować?
28 wrz 19:17
PW: xxx, a czy Ty przypadkiem nie marudzisz? W R2 rzutujesz punkt prostopadle na osie i masz
jego współrzędne. A jak to, kurde, będzie w R3?
28 wrz 19:28
xxx: nie, nie marudzę, po prostu wciąż nie rozumiem
28 wrz 19:36
Adamm:
Czego nie rozumiesz. Co ma niby zbiór R3 określać.
28 wrz 19:38
Adamm:
No więc tak, jak masz trzy liczby, to ta trzecia określa trzecią liczbę. Wyjaśniłem?
28 wrz 19:39
Jerzy:
Co to będzie jak przeczytasz coś o R4 ( o Rn już nie wspomnę )
28 wrz 19:42
Mila:

Punkt P ma współrzędne :
P=(1,1,1)
A=(1,1,0)
wektor a=AP
→ ma wsp.
v
→=[0,0,1]
28 wrz 22:42
Benny: Przestrzenie afiniczne powinny wszystko wyjsnic.
28 wrz 23:08
Helena Paździochowa: Jak można nie wiedzieć co oznacza ta ostatnia liczba w wektorze i co to jest R3....ręce
opadają...A wiesz w ogóle ile to jest 2+3?
29 wrz 11:52