Jeden z rodzajów glonów występujących w wodach morskich – j
lenaa: Jeden z rodzajów glonów występujących w wodach morskich – jednokomórkowa okrzemka
– ma masę 10
−12 g. Możemy przyjąć, że jej komórka ma kształt koła o średnicy
5 · 10
−7 m. W 1 l wody mieści się 10
7 okrzemek.
a) Jaka może być masa okrzemek w 1 l wody?
b) Powierzchnia oceanów wynosi 3,61 · 10
14 m
2. Oszacuj, ile okrzemek mogłoby znaleźć
się na takiej powierzchni.
| | 14,44 | |
odp. to |
| * 1028 |
| | 25 π | |
Jolanta: a) w 1l mieści sie 10
7 okrzemek a masa 1 to 10
−12g
10
7*10
−12g=10
−5g =10ug 10
−5=0,00001g
1ug (mikro nie wiem jak napisać)=0,000001g (10
−6)
b)ilośc okrzemek to powierzchnia oceanu podzielona przez powierzchnie 1 szt
powierzchnia czyli pole P=πr
2
| | d | | 5*10−7 | | 5 | | 25 | |
r= |
| = |
| P=π*( |
| *10−7)2=π* |
| *10−14 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 3,61*4*1028 | | 14,44*1028 | |
U{3,61*1014}{25/4*10−14= |
| = |
| |
| | 25π | | 25 | |
powtórz wzory
np 10
5*10
6=10
5+6=10
11
10
5:10
8=10
5−8=10
−3
10
−2:10
−8=10
−2−(−8)=10
−2+8=10
6