matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o sprawdzenie
Anna:
nieskończony ciąg liczbowy określony jest wzorem
1 + n
2
a
n
=
, n= 1 ,2,3,..
n
2
sprawdź którym wyrazem ciągu (a
n
) jest liczba 1,(1) ja to zrobiłam tak
1 + n
2
= 1,(1)
n
2
n
2
− 1,(1) n
2
= −1 0,(1)n
2
=1
1
n
2
=
0,(1)
dalej nie wiem bo liczba jest okresowa
28 wrz 09:54
Janek191:
1
10
1,(1) = 1
=
9
9
Mamy
1 + n
2
10
=
n
2
9
10 n
2
= 9 + 9 n
2
n
2
= 9 n = 3 a
3
= 1,(1)
28 wrz 10:01
PW:
Zamienić 1,(1) na ułamek zwykły:
10
1,(1)=
.
9
Równanie ma postać
1+n
2
10
=
.
n
2
9
1
1
+1=1+
n
2
9
i wszystko jasne.
28 wrz 10:07
Anna:
dziękuję bardzo
28 wrz 13:10