Podloga -plytki
Krzysiek60: Podloga pewnego pomieszczenia ma ksztalt prostokata o wymiarach 264x 840cm.
Podloge te chcemy wylozyc jednakowymi kwadratowymi plytkami .
Jaki najwiekszy wymiar moze miec taka plytka ?
Pytanie
Czy tutaj wystarczy znalezc NWD 264 i 840?
27 wrz 21:26
Krzysiek60: NWD=24
wiec plytka musi miec rozmiar 24x24cm . Dobrze mi wyszlo?
27 wrz 21:48
Eta:
Baaaaaaaaaaaaaaaaardzo dobrze
27 wrz 21:48
Adamm:
płytki, n x n
k, m − naturalne
skoro k i m są naturalne, jeśli n = p/q gdzie p, q nie mają wspólnych dzielników,
to q jest dowolne, a p jest dzielnikiem 264 i 840
By zminimalizować n, bierzemy q=1, oraz p=NWD(264, 840)
27 wrz 21:52
PW: Tak,
264=(2•2•2•3)•11
840=(2•2•2•3)•5•7
Płytka powinna mieć bok
(2•2•2•3) [cm] = 24 [cm],
wtedy wzdłuż jednego boku ułożymy równo 11, a wzdłuż drugiego 35 płytek.
27 wrz 21:52
Adamm:
Chyba tylko ja pomyślałem o tym że płytki mogą mieć wymierne wymiary...
27 wrz 21:57
Krzysiek60: Dziekuje l pozdrawiam
27 wrz 22:02