Jak to zrobić??
JSNZ: a,b,c∊R i są dodatnie
Udowodnij,że:
| b+c | | c+a | | a+b | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| ≤ |
| + |
| + |
| |
| a2+bc | | b2+ac | | c2+ab | | a | | b | | c | |
27 wrz 21:16
Mila:
Może tak spróbuj:
zał.
a≤b≤c
| b+c | | 1 | | (b−a)*(b−c) | |
| − |
| = |
| |
| a2+bc | | a | | a2+bc | |
Mianownik dodatni, licznik ujemny lub równy 0.
dalej tak samo
27 wrz 23:35
JSNZ: a jak to sprowadziłaś do wspólnego mianownika?
28 wrz 17:47
Mila:
Mianownik ma być a*(a2+bc) , pomyłka w pisaniu.
Napisać po kolei?
28 wrz 19:11
JSNZ: narazie mi pasuje wszystko
28 wrz 19:17
JSNZ: a nie ma być licznik równy (a−c)(b−a)?
przy tym mianowniku?
28 wrz 19:20
PW: Pewnie miało być przy założeniu c≤b≤a
| | b+c | | 1 | | bc+c2−a2−bc | | c2−a2 | |
|
| − |
| = |
| = |
| |
| | a2+bc | | c | | b(a2+bc) | | b(a2+bc) | |
− licznik niedodatni.
Ale dla pozostałych różnic tak łatwo nie jest, nie umiem oszacować.
28 wrz 19:21
Mila:
| | (b−a)*(a−c) | |
1) |
| ≤0 |
| | a*(a2+bc) | |
| | (a−c)*(c−b) | |
3) |
| ≤0 |
| | c*(c2+ab) | |
ale z drugim jest kłopot, bo licznik jest≥0
I trzeba dalej myśleć.
28 wrz 21:31
ICSP: Do sprawdzenia.
Ze względu na symetryczność mogę założyć, że a < b < c (przypadki a = b , a = b = c ) są
oczywiste.
| | 1 | | b+c | | a2 + bc − a(b+c) | | (a−b)(a−c) | |
L1: |
| − |
| = |
| = |
| |
| | a | | a2 + bc | | a(a2 + bc | | a(a2 + bc) | |
> 0
Analogicznie :
| | 1 | | a + c | | (b−a)(b−c) | |
L2: |
| − |
| = |
| < 0 |
| | b | | b2 + ac | | b(b2 + ac) | |
| | 1 | | a + b | | (c−a)(c−b) | |
L3: |
| − |
| = |
| > 0 |
| | c | | c2 + ab | | c(c2 + ba) | |
Ze względu na monotoniczność funkcji f(x) = x
3 mam :
a
3 < b
3 // + abc
a
3 + abc < b
3 + abc
a(a
2 + bc) < b(b
2 + ac)
Liczby są dodatnie, więc mogę je zapisać w wartości bezwzględnej:
| | 1 | | 1 | |
(1*) | |
| | > | |
| | |
| | a(a2 + bc) | | b(b2 + ac) | |
//
a < b // * (−1)
−a > −b
c−a > c − b // liczby dodatnie
(2*) |c − a| > |c − b|
Mnożąc stronami (1*) , (2*) , |a − b| > 0 dostaje:
| | (a−c)(a−b) | | (b−c)(b−a) | |
| |
| | > | |
| | |
| | a(a2 + bc) | | b(b2 + ac) | |
czyli
|L
1| > |L
2|
co kończy dowód.
29 wrz 13:33
JSNZ: wow dzięki
29 wrz 13:47
ICSP: Vax sprawdzisz ?
Albo podasz lepszy sposób ?
1 paź 12:00
jc: | 1 | | 1 | | 1 | | a+b | | b+c | | c+a | |
| + |
| + |
| − |
| − |
| − |
| |
| a | | b | | c | | ab+c2 | | bc+a2 | | ca+b2 | |
| | (ab−bc)2+(bc−ca)2+(ca−ab)2 | |
= |
| ≥ 0 |
| | 2abc(ab+c2)(bc+a2)(ca+b2) | |
dla dodatnich a, b, c.
1 paź 23:09