proszę o rozwiązanie
Anna: | | 5n +1 | |
dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an = |
| , n = 1, 2, 3... |
| | 2 | |
a) wykaż na podstawie definicji , ze ciąg (a
n) jest ciągiem arytmetycznym
b) Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu (a
n)
27 wrz 20:25
Eta:
a
1=(5+1)/2=3 a
2= (10+1)/2= 5,5
r=a
2−a
1=
2,5
| | a1+a20 | |
S20 = |
| *20 = (a1+a20)*10 |
| | 2 | |
a
20=a
1+19r=........
S
20=............ dokończ
27 wrz 20:31
Tadeusz:
| | 5n+6 | | 5n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| =itd  |
| | 2 | | 2 | |
27 wrz 20:33
Eta:
| | 5(n+1)+1 | | 5n+1 | |
a) z def. ..... r= an+1−an = |
| − |
| = .... =3−0,5 = 2,5 |
| | 2 | | 2 | |
dalej już jak podałam wcześniej ...............
27 wrz 20:34
Eta:
| | 5(n+1)+1 | | 5n+1 | |
a) z def. ..... r= an+1−an = |
| − |
| = .... =3−0,5 = 2,5 |
| | 2 | | 2 | |
dalej już jak podałam wcześniej ...............
27 wrz 20:34
Eta:
27 wrz 20:35
Anna: dziękuję bardzo
27 wrz 21:22
Anna: do tego zadania jest jeszcze podpunkt
c) wyznacz te wartości x dla których liczby a1 , x − 1 , a7 w podanej kolejności są trzema
kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego
( a1 , x−1 , a7 ) ciąg geometryczny
(x − 1 )2 = a1 * a7 a7 = 3 + 6 * 2,5 = 18
x2 −2x + 1 −54 = 0
Δ = 216 √216 = 6√6
x1 = −1 − 3√6
x2 =−1 + 3√6
czy to jest dodrze
27 wrz 21:49
Krzysiek60: Obliczen nie sprawdzalem ale x1= −1 −3√6<0 to x1−1<0 wiec nie bedzie to ciag rosnacy
27 wrz 22:47
Anna: zrobiłam błąd
x1 = 1 − 3√6
x2 = 1 + 3√6
czyli dla x2 wyraz a2 = 3√6 x1 jest ujemny i jest sprzeczne
( 3 ; 3√6 , 18 ) ciąg geom
27 wrz 23:25
Eta:
Można tak
{b
n} : 3,x−1, 18
| | 18 | |
q2= |
| =6 ⇒ q=√6 −− bo ciąg rosnący |
| | 3 | |
zatem x−1=3*q ⇒ x=3
√6+1
=========
ciąg {b
n}: 3,3
√6,18
27 wrz 23:46
Eta:
i obyło się ........... bez "nieśmiertelnej" delty
27 wrz 23:51
Krzysiek60: Chyba cos nie tak bo skoro maja tworzyc ciag geometryczny rosnacy i to maja byc 3 kolejne
wyrazy to
| 3√6 | | 18 | |
| ≠ |
| .No chyba ze ja sie myle to przepraszam za zamieszanie |
| 3 | | 3√6 | |
27 wrz 23:57
Krzysiek60: jednak =
| 18 | | 6 | | 6√6 | |
| = |
| = |
| = √6 |
| 3√6 | | √6 | | 6 | |
czas spac . Dobranoc
28 wrz 00:02
Anna: dziękuję bardzo
28 wrz 09:43