z góry dziękuję za pomoc :D
Tosia: Wykaż, że równanie |2x+5y−71|+(3x−11y)2=0 spełnia dokładnie jedna para liczb x;y.
27 wrz 18:59
Adamm:
masz
a+b=0
z czego a, b≥0
jakieś wnioski?
27 wrz 19:24
iryt:
Muszą być spełnione jednocześnie dwa warunki.
|2x+5y−71|=0 i 3x−11y=0
2x+5y−71=0
3x−11y=0
Teraz różnie możesz dokończyć.
np.
1) W=−22−15=−37≠0
Układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie.
2) Wyznaczyć y z obu równań
proste mają różne wsp. kierunkowe⇔przecinają się w jednym punkcie.
3) rozwiązać układ równań
27 wrz 19:26