trapezy
Igor M: Dwa zadania z trapezami
1) Dany jest trapez którego przekątne są prostopadłe
należy wykazać że suma długości podstaw jest nie większa od sumy długości ramion
2) Punkty M i N są środkami podstaw trapezu ABCD
a punkt P leży na odcinku MN i P≠M i P≠N
wykazać że trójkąty APD i BPC mają równe pola
Proszę o pomoc
27 wrz 18:42
Igor M: up
27 wrz 19:31
iteRacj@:

1/ |DN|=|NC| i |AM|=MB| a trapezy AMND i NMBC taką same wysokości h ⇒ ich pola są równe.
P
AMND=P
NMBC
2/ Również wysokości trójkątów ΔDNP oraz ΔCNP są równe, a |DN|=|NC| ⇒ ich pola są równe.
P
DNP=P
CNP
3/ Wysokości trójkątów ΔAPM oraz ΔBMP są równe, a |AM|=MB| ⇒ ich pola są równe.
P
APM =P
BMP
P
AMND=P
DNP+P
AMP+P
APD
P
NMBC=P
CNP+P
BMP+P
BPC
P
DNP+P
AMP+P
APD=P
CNP+P
BMP+P
BPC
P
CNP+P
BMP+P
APD=P
CNP+P
BMP+P
BPC //−P
CNP−P
BMP
P
APD=P
BPC
27 wrz 20:15
Eta:

Każda środkowa trójkąta dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach
zatem :
P(AMP)=P(BMP)=w i P(DNP)=P(CNP)=u
Środkowa MN dzieli trapez na dwa trapezy o równych polach
zatem P(AMND)=P(BMNC) ⇒ u+w+s=u+w+v ⇒
s=v
c.n.w
27 wrz 20:24
Igor M:
Dzięki !
A jeszcze pierwsze zadanie ?
27 wrz 20:49
Eta:

Można tak:
1/ rysunek...........
| a+b | |
2/ dorysuj środkową EF , |EF|= |
| |
| 2 | |
3/ wtedy na trójkątach prostokątnych ADP i BPC można opisać okręgi o średnicach
odpowiednio |AD|=2R
1 i |BC|=2R
2 to |EP|=|AD|/2 i |FP|=|BC|/2
zatem z nierówności w trójkącie EFP :
|AD| | | |BC| | |
| + |
| ≥|EF|⇒ |AD|+|BC|≥a+b |
2 | | 2 | |
a+b≤|AD|+|BC|
=============
c.n.w
27 wrz 21:13
Eta:
Jeszcze odpowiedz sobie ... kiedy zajdzie równość
27 wrz 21:16