wyznacz zbiór punktów
xxx: Wyznacz zbiór punktów, których suma kwadratów odległości
od punktów A=(−3;0) i B=(3;0) jest równa 50.
Proszę by ktoś mi to wytłumaczył, bo nie wiem nawet od czego zacząć
27 wrz 17:12
Janek191:

A = ( − 3, 0) B = ( 3, 0)
P =( x,y)
I AP I
2 = ( x − (−3))
2 + (y −0)
2 = ( x + 3)
2 + y
2
I BP I
2 = ( x − 3)
2 + ( y − 0)
2 = ( x − 3)
2 + y
2
zatem mamy
( x + 3)
2 + y
2 + ( x − 3)
2 + y
2 = 50
x
2 + 6 x + 9 + x
2 − 6 x + 9 + 2 y
2 = 50
2 x
2 + 2 y
2 + 18 = 50
2 x
2 + 2 y
2 = 32 / : 2
x
2 + y
2 = 4
2 − równanie okręgu
27 wrz 17:29
xxx: och, teraz wszystko jasne! dziękuję bardzo
27 wrz 17:34
Janek191:
27 wrz 20:16