wyrazenia algebraiczne
izka: wiekszosc z 5 l.dzemu zmiescilo sie w x sloikach o pojemnosci 0,3 l i y sloikach 0 pojemnosci
0,25l.ile dzemu sie nie zmiescilo
27 wrz 16:52
Janek191:
5 − 0,3 x − 0,25 y
27 wrz 17:59
PW: Zakładamy, że nalewamy dopóki można zapełnić całkowitą liczbę słoików, przy czym zawsze
bierzemy co najmniej po 1 słoiku każdej pojemności. Możliwości jest niewiele:
18.0,25+1.0,3=4,5+0,3=4,8 − nie zmieściło się 0,2 l dżemu
17,0,25+2.0,3=4,25+0,6=4,85 − nie zmieściło się 0,15 l dżemu
16.0,25+3.0,3=4,0+0,9=4,9 − nie zmieściło się 0,1
15.0,25+4.0,3=3,75+1,2=4,95 − nie zmieściło się 0,05
14.0,25+5.0,3=3,5+1,2=5,0 − w słoikach zmieścił się cały dżem
12.0,25+6.0,3=3,0+1,8=4,8 − nie zmieściło się 0,2
11.0,25+7.0,3=2,75+2,1=4,85 − nie zmieściło się 0,15
10.0,25+8.0,3=2,5+2,4=4,9− nie zmieściło się 0,1
9.0,25+9.0,3=2,25+2,7=4,95 − nie zmieściło się 0,05
8.0,25+10.0,3=2,0+3,0=5,0 − w słoikach zmieścił się cały dżem
6.0,25+11.0,3=1,5+3,3=4,8 − nie zmieściło się 0,2
5.0,25+12.0,3=1,25+3,6=4,85 − nie zmieściło się 0,15
4.0,25+13.0,3=1,0+3,9=4,9 − nie zmieściło się 0,1
3.0,25+14.0,3=0,75+4,2=4,95 − nie zmieściło się 0,05
2.0,25+15.0,3=0,5+4,5=5,0 − w słoikach zmieścił się cały dżem
Odpowiedź: Nie zmieściło się 0,05 lub 0,1 lub 0,15 lub 0,2 l dżemu, w zależności od doboru
liczb x i y.
Widać tu jakąś okresowość, może uda się to jakoś uogólnić w zgrabny zapis?
27 wrz 19:21