matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Dano:
3
√
2x−1
−1
lim
x−1
x→1
26 wrz 22:32
Mila:
przekształcamy wyrażenie:
3
√
2x−1
−1
3
√
(2x−1)
2
+
3
√
2x−1
+1
*
=
x−1
3
√
(2x−1)
2
+
3
√
2x−1
+1
2x−1−1
=
(x−1)*(
3
√
(2x−1)
2
+
3
√
2x−1
+1)
2*(x−1)
=
(x−1)*(
3
√
(2x−1)
2
+
3
√
2x−1
+1)
2
=
(
3
√
(2x−1)
2
+
3
√
2x−1
+1)
2
2
lim
x→1
=
(
3
√
(2x−1)
2
+
3
√
2x−1
+1)
3
26 wrz 22:38