1/2log x^2
Tojatpy: Ile to 1/2log x2? Log x czy log |x|?
26 wrz 16:57
Maciess: log x
przy logarytmach liczba logarytmowana i tak musi być większa od 0 więc wartość bezwględna nie
miała by sensu
26 wrz 16:59
Tojatpy: To czemu w rozwiazaniah mi napisali ze log (9−x2) − 1/2 log x2 = log (9−x2/|x|)?
26 wrz 17:04
Maciess: Sam chętnie się dowiem od kogoś mądrzejszego. Przecież przy uwzględnieniu dziedziny ten moduł
tam jest zbędny (wg mnie). Co to za ksiązka?
26 wrz 17:13
Tojatpy: Ars Mathematica od kurczabow
26 wrz 17:15
Tadeusz:
Maciess ... a jaka jest dziedzina f(x)=logx2
26 wrz 19:25
marek: x2>0 => D=R−{0}
Wartość bezwzględna jest potrzebna
26 wrz 19:46
PW: Wartość bezwzględna jest potrzebna dlatego, że
| 1 | |
| logx2=log(x2)12=log√x2=log|x|. |
| 2 | |
Nie można uznać, że
√x2=x, bo jak napisał
marek iksy mogą być ujemne (a pierwiastek z
liczby dodatniej jest z definicji liczbą dodatnią).
26 wrz 20:16
Mila:
log (9−x
2) − 1/2 log x
2 =log(9−x
2)−log|x|=
i
9−x
2>0 i x≠0
26 wrz 20:52