Prawdopodobieństwo
Piotrek: Z talii 24 kart losujemy 4 oblicz prawdopodobieństwo . Wśród nich będą:
A)Nie będzie figur
B)Będzie co najmniej 1 figura
C)Będzie co najmniej 1 czarna karta
Proszę o pomoc, ponieważ ciągle wychodzą mi złe wyniki..
26 wrz 16:10
Piotrek: w C) źle napisałem, miało być: będzie co najwyżej jedna czarna karta
26 wrz 16:12
Bleee:
| | 40*39*38*37 | |
P(A) = |
| |
| | 52*51*50*49 | |
P(B) = 1 − P(A) =....
| | 26*25*24*23 + 4*26*26*25*24 | |
P(C) = |
| |
| | 52*51*50*49 | |
26 wrz 16:18
PW: Blee, talia ma 24 karty.
26 wrz 16:39
Bleee:
Upsi dupsi

No to niech Piotrek pomyśli chwilę i zrobi poprzez analogie
26 wrz 17:24
Bleee:
Z drugiej strony − to nie wiemy jakie karty wchodzą w skład tejże talii (tak wiem... czepiam
się)
26 wrz 17:25