proszę o rozwiązanie
Anna: Ramię AD trapezu ABCD (w którym AB II CD) przedłużono do punktu. E takiego,
że AE = 3 · AD. Punkt M leży na podstawie AB oraz MB = 4 · AM.
odcinek ME przecina przekątną BD w punkcie P . Udowodnij że I BP I= 6 I PD I
26 wrz 14:37
ite:

|MB| = 4|AM|, |AE| = 3|AD|
z tw.Talesa dla kąta <AEM
| |ED| | | |DF| | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| ⇒ |DF|= |
| x |
| |EA| | | |AM| | | 3 | | 3 | |
z podobieństwa ΔDFP i ΔMBP
| |DP| | | |DF| | | | | | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| |PB| | | |MB| | | 4x | | | | 6 | |
stąd IBPI= 6IPDI
26 wrz 15:14
Anna: dziękuję bardzo
27 wrz 19:42
Eta:

w/u=12a/2a ⇒ w/u=6 ⇒ |BP|=6|DP|
27 wrz 20:45