Prosze o pomoc tylko z tym jednym zadniem DZIEKUJE
Agnieszka : Oblicz sumę stu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym a3 = log1/3 32
i a9 = 16 3/2 − (2 piewiastek z 5) do potęgi 2 − 7 do potęgi 0
uwagi 1/3 i 3/2 to ułamki
26 wrz 13:27
26 wrz 13:48
Agnieszka : tak Blee
26 wrz 13:58
Agnieszka : 16 3/2 to ulamek zapewne bedzie trzeba zamienic 16 na pierwiastek
26 wrz 13:58
Agnieszka : pomoze ktoś ? dziekuje !
26 wrz 14:51
ite:
a
3 = log
1/3 32= (−1) log
3 32
ale jak wygląda wyraz a
9 nie mam pojęcia
| | 3 | |
a9 = 16 |
| − (2√5)(2−70) |
| | 2 | |
a
9 = 16
3/2− (2
√5)
2−7
0
czy jeszcze inaczej?
26 wrz 15:33
Agnieszka : Oj wszyscy póki co rozkladamy rece to chyba zadanie jest zbyt trudne
26 wrz 16:39
ite: Zadanie nie jest wyjątkowo trudne, po prostu trudno z zapisu słownego przeczytać, jaką postać
ma wyraz a9. Czy któraś z postaci napisanych przeze mnie jest poprawna? A może wszystko
oprócz 16 jest w potędze?
26 wrz 17:17
Agnieszka : a9= 16 do 3/2 czyli do potegi o wykładniku wymiernym
26 wrz 17:24
iteRacj@:
a ta reszta napisana o 13:27 jest odjęta od tej protegowanej liczby, tak?
czyli a9 = 163/2−(2√5)2−70 = 42*(3/2)−4*5−1 = 43−21 = 43
26 wrz 19:23
iteRacj@: *od tej potęgowanej liczby
26 wrz 19:24
13 latek: Tak reszta ze znakiem −
26 wrz 19:26
Jerzy:
Ludzie,szanujcie się! Niech się nauczy wpisywać treść zadań poprawnie.
26 wrz 20:16