Uniwersalne podstawienie w calce trygonometrycznej
Mateusz: Hej, po uniwersalnym podstawieniu w całce tryg. mam to:
Mam totalne zaćmienie jak rozwiązywać całki wymierne. Pomoże ktoś?
Całka, od której zacząłem:
26 wrz 10:04
xyza: normalnego rozwiazania tego nie widze.
26 wrz 10:57
Bleee:
Na pewno Tak wygląda ta wyjściowa całka? Jest to całka nieoznaczona?
26 wrz 11:27
Mateusz: Dokladnie tak wygląda

i jest całka nieoznaczona
26 wrz 11:45
Bleee:
No to życzę powodzenia
26 wrz 12:05
jc: Faktycznie uzyskujemy taką funkcję wymierną, jak napisałeś.
A potem możemy liczyć dalej. Rozkład 1+t8 pojawił się wczoraj na forum.
Dużo pracy. Komputer podaje wynik w postaci sumy arctg.
26 wrz 12:11
Mateusz: Czyli jednak się da! Super, dzięki, popróbuję!
26 wrz 12:37
Blee:
dać się da ... ale obliczenia i liczba kartek do zapisania mogą przygnieść
26 wrz 13:02
Mariusz:
A może funkcję podcałkową wyrazić za pomocą
funkcji trygonometrycznych wielokrotności argumentu
| 1 | | 4sin2(x)cos2(x) | |
| ∫ |
| |
| 4 | | (cos4(x)−sin4(x))2+2cos4(x)sin4(x) | |
| 1 | |
| ∫U{4sin2(x)cos2(x)}{((cos2(x)−sin2(x))(cos2(x)−sin2(x)))2+U{ |
| 4 | |
1}{8}16cos
4(x)sin
4(x)}
| 1 | | 8sin2(2x) | |
| ∫ |
| dx |
| 4 | | 8cos2(2x)+sin4(2x) | |
| | sin2(2x) | |
2∫ |
| dx |
| | 8cos2(2x)+sin4(2x) | |
| | tg2(2x)cos2(2x) | |
2∫ |
| dx |
| | cos2(2x)(8+tg4(2x)cos2(2x)) | |
| | tg2(2x) | |
2∫ |
| dx |
| | 8+tg4(2x)cos2(2x) | |
| | tg2(2x) | |
2∫ |
| dx |
| | | | 8 | | cos2(2x)( |
| +tg4(2x)) | | | cos2(2x) | |
| |
| | tg2(2x) | |
2∫ |
| dx |
| | cos2(2x)(8+8tg2(x)+tg4(2x)) | |
t=tg(2x)
Już trochę lepiej
26 wrz 14:10
Mariusz:
Tutaj też możemy obyć się bez rozkładu na sumę ułamków prostych
| | t2 | | t2+2√2 | | t2−2√2 | |
2∫ |
| dt=∫ |
| +∫ |
| dt |
| | t4+8t2+8 | | t4+8t2+8 | | t4+8t2+8 | |
| | 2√2 | |
Do pierwszej całki stosujemy podstawienie u = t − |
| |
| | t | |
| | 2√2 | |
Do drugiej całki stosujemy podstawienie v = t + |
| |
| | t | |
26 wrz 14:38
Mila:
Wpisz −Krysicki całki−, masz tam rozwiązaną .
26 wrz 20:05