Reszta z dzielenia
Krzysiek60: Reszta z dzielenia liczby a przez 4 jest rowna 1
Reszta z dzielenia liczby b przez 4 jest rowna 3
Ustal jak jest reszta z dzielenia przez 4 liczby
1) a+b 2) 2*a 3) 2*b
25 wrz 20:58
Adamm:
z definicji
a = 4k+1 dla k całkowitego
b = 4m+3 dla k całkowitego
dalej sobie poradzisz?
25 wrz 20:59
Krzysiek60: No to probuje
a) a+b= 4k+1+4m+3= 4(k+m)+4 to reszta 0
b) 2*(4k+1)= 8k+2 reszta 2
c) 2*b= 2*(4m+3)= 8m+6= 8m+4+2 z tego reszta 2
Nie wiem czy dobrze rozpisalem b i c
25 wrz 21:13
Adamm:
dobrze
25 wrz 21:28
Krzysiek60: dzieki
25 wrz 21:34