potęgi z logarytmami
Kaja: Oblicz z= 3x − 10y jeżeli x= 2log podstawa 3 y= 1log podstawa 10
25 wrz 20:11
25 wrz 20:17
Kaja: tak
25 wrz 20:28
the foxi:
logarytm musi być z jakiejś liczby, tak samo jak sinus od jakiegoś kąta i pierwiastek z jakiejś
innej liczby
25 wrz 20:32
Kaja: podpowiesz?
25 wrz 20:36
the foxi:
najpierw podaj dokładnie x i y
log39=2
log327=3
ale log3? nie istnieje taki twór
25 wrz 20:51
Janek191:
Może jest log 3 i log 10 ? ( logarytmy dziesiętne)
25 wrz 20:54
the foxi:
to skąd ta "podstawa"?
chyba że to efekt kopiowania z innego portalu
w takim razie:
z=3
log3100−10
1=100−10=90
25 wrz 21:01
Kaja: skad sie wzieło 2log
310

?
25 wrz 22:31
25 wrz 22:43