reszta z dzielenia
Krzysiek60: A) Reszta z dzielenia pewnej liczby m przez 6 jest 5
Ktore z ponizszych liczb sa podzielne przez 6 1)m−5 2) m+5 3) m−11 4) m+25
Moglibysmy zapisac to tak ze m : 6= x i reszty 5
wiec m−5= 6*x+5−5= 6x −podzielna przez 6
m+5= 6x+5+5= 6x+10 nie jest podzielna
m−11= 6x+5−11= 6x+5−5−6 to mialbym 6x−6 .jak to wyjasnic?
m+25= 6x+5+25 = 6x+30 To prosilbym o dokladne wyjasnie ale wedlug mnie bedzie podzielna przez
6
B) W wyniku dzielenia pewnej liczby p przez 13 otrzymano reszte 10
Jakie reszty otrzymamy dzielac nastepujace liczby przez 13
1) n−10 2) n+1) 3) n+3 4) n+5
25 wrz 20:05
Mila:
a)
m=6k+5, k∊C⇔
m−5=6k⇔ liczba m zmniejszona o 5 jest podzielna przez 6
6|(m−5)
m+5=6k+10=(6k+6)+4 nie jest podzielne przez 6
m−11=6k+5−11=6k−6=6*(k−1)− liczba podzielna przez 6
m+25=6k+5+25=6k+30=6*(+5)− liczba podzielna przez 6
25 wrz 20:16
Adamm:
m−11 oraz m+25 są obie podzielne
dobrze robisz, wystarczy wyciągnąć szóstkę przed nawias
25 wrz 20:17
Adamm:
b) popraw
p? n?
25 wrz 20:18
Mila:
p=13k+10, k∊C
Nie powinno być p−10 itd?
25 wrz 20:19
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu i
Adamm 
dziekuje bardzo
25 wrz 20:20
Krzysiek60: No tak .Chcialem zmienic literke n z w zadniu na p zeby ladniej wygladalo a przepisalem
zadania n
25 wrz 20:23
Mila:
b) Rozwiązujesz w podobny sposób.
Dobry wieczór, mam nadzieję, że dzisiaj będzie lepiej na forum.
25 wrz 20:29
Adamm: Dobry wieczór. Co prawda, fajnie jest zapisywać "p=13k+10", ale jednak to dodatkowa zmienna,
moim zdaniem zapis modulo jest lepszy
25 wrz 20:31
Mila:
Jak najbardziej zapis modulo lepszy, ale
Krzysiek, jeszcze tym się nie zajmował.
25 wrz 20:36
Adamm:
Tak, ale może warto taki zapis wprowadzić.
Nie zaszkodzi, to tylko notacja
25 wrz 20:38
Krzysiek60: W zadaniu B) wyszlo mi po kolei 0, 11, 0,2
25 wrz 20:44
Krzysiek60: Tak modulo nie zajmowalem sie w ogole . Tak naprawde musze wrocic do podstaw .
25 wrz 20:46
Mila:
Dobrze.
25 wrz 21:02
Krzysiek60:
25 wrz 21:05