procenty i punkty procentowe
lenaa: W powietrzu jest około 78% azotu i 21% tlenu.
a) O ile punktów procentowych mniej jest w powietrzu tlenu niż azotu?
b) O ile procent mniej jest w powietrzu tlenu niż azotu?
25 wrz 19:40
Janek191:
a) 78 − 21 = 57
b)
| 78 − 21 | | 57 | |
| = |
| ≈ 0,73 = 73% |
| 78 | | 78 | |
25 wrz 20:41
Krzysiek60: Dobry wieczor
Janek191 
Moglbys wytlumaczyc podpunkt a) dlaczego tak?
25 wrz 20:48
Janek191:
78 punktów procentowych − 21 punktów procentowych = 57 punktów procentowych
25 wrz 20:50
Krzysiek60: dobrze
25 wrz 20:52