Kombinatoryka
Bartek: Na ile sposobów można umieścić 15 identycznych kul w 3 różnych szufladach?
25 wrz 18:21
Lil Bezout: 153
25 wrz 18:25
Mila:
x
1+x
2+x
3=15
Szukamy liczby rozwiązań tego równania w zbiorze N
25 wrz 18:27
Lil Bezout: Mój błąd
25 wrz 18:27
Lil Bezout: a to nie będzie 315? Sam się tego uczę, proszę o wytłumaczenie. Ja rozumiem to tak, że każda
z 15 kul może zostać wsadzona do 3 szuflad. Możliwości więc będzie 3x3x3x.... i po skróceniu
to 315?
25 wrz 18:32
Mila:
Jeżeli kule są różne i szuflady różne, to kule można rozmieścić na
315 sposobów.
25 wrz 18:35
Mila:
Inaczej możesz obliczyć liczbę rozmieszczeń Tak
15=15+0+0 −3 możliwości ( ważna kolejność składników)
15=14+1+0 − 3!=6 możliwości
15=13+2+0 − 6
15=13+1+1 −3
dokończ rachunki.
25 wrz 18:41