Prawdopodobieństwo
Lil Bezout: Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A−w obu rzutach otrzymano parzystą liczbę oczek lub obie otrzymane liczby oczek są większe od
3.
Tak wygląda treść, mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak ułożyć równanie do mocy A? Sposób rozpisania
wszystkich możliwości jest trochę prymitywny, dlatego chciałbym umieć to wyliczyć
25 wrz 18:08
Mila:
|Ω|=62
|A1|=32 na obu kostkach wypadła parzysta liczba oczek
{2,4,6} − parzyste liczby oczek
|A2|=32 na obu kostkach wypadła liczba oczek większa od 3 −
{4,5,6} − liczby oczek większe od 3
A1∩A2={(4,4),(4,6),(6,4),(6,6)}
|A|=32+32−4=18−4=14
25 wrz 18:58
Mila:
Czasem opłaca się wypisać
25 wrz 19:03