Rozkład wyrażenia
Mateusz: Hej,
często zastanawiam się jak rozłożyć wyrażenia typu x8+1 do postaci iloczynowej
(tzn to iloczynu dwóch nawiasów o niższych potęgach, nie wiem czy dobrze to nazywam)
Mógłby mi ktoś rozwiązać powyższy przykład i pokazać ogólną zasadę? Dziękuję z góry
25 wrz 14:27
Adamm:
x8+1 = (x4+1)2−2x4 = (x4+√2x2+1)(x4−√2x2+1)
x4+√2x2+1 = (x2+1)2−(2−√2)x2 = (x2−√2−√2x+1)(x2+√2−√2x+1)
x4−√2x2+1 = (x2+1)2−(2+√2)x2 = (x2−√2+√2x+1)(x2+√2+√2x+1)
x8+1 = (x2−√2+√2x+1)(x2+√2+√2x+1)(x2−√2−√2x+1)(x2+√2−√2x+1)
25 wrz 14:33
Adamm:
Ogólnej zasady... nie ma
25 wrz 14:33
jc:
=(x4+1)2−2x4=(x4− √2 x2 + 1)(x4 + √2 x2 +1)
x4 − √2 x2 + 1=(x2+1)2 − (2+√2)x2 = (x2 − √2+√2 x +1)(x2 + √2+√2 x +1)
x4 + √2 x2 + 1=(x2+1)2 − (2−√2)x2 = (x2 − √2−√2 x +1)(x2 + √2−√2 x +1)
25 wrz 14:36
Mateusz: Dziękuję i tak, przykład rozjaśnił co się z czego bierze
25 wrz 14:41
Adamm:
Chociaż jednak...
jeśli masz wielomian postaci x2n+1, gdzie n jest naturalne, to możesz tak rozkładać do woli
więc w tym konkretnym przypadku jest pewna zasada
25 wrz 14:43
Mariusz:
Akurat te wielomiany łatwo się rozkładają współczynnik przy x to pewien cosinus
26 wrz 15:00