.
Paweł : Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian w(x)= (x2+m)(x2−2x−3)
ma dokładnie trzy pierwiastki.
nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
25 wrz 14:07
Jerzy:
Najpierw ustal ile ma drugi nawias
25 wrz 14:10
Paweł : drugi nawias ma dwa rozwiązania ponieważ delta 16
25 wrz 14:46
xyza: skoro drugi nawias ma 2 pierwiastki
to zeby miec razem 3 pierwiastki to pierwszy nawias
musi miec 1 pierwiastek
kiedy rownanie x2+m=0 ma jedno rozwiazanie?
25 wrz 14:54
Jerzy:
Zastanów się ,kiedy równanie : x2 = − m ma tylko jedno rozwiazanie ?
25 wrz 15:04
the foxi:
xyza, warto doprecyzować, że pierwszy nawias musi mieć jeden pierwiastek
inny niż
pozostałe dwa z drugiego nawiasu
w tym przypadku oczywiście nie będziemy mieć takiej sytuacji, ale w ogólności trzeba na to
uważać
25 wrz 15:11
PW: Uwaga teh foxi słuszna, ale dlaczego "nie będziemy mieli takiej sytuacji"?
x2−2x−3 = (x−3)(x+1)
Jeżeli weźmiemy m=−9, to
x2+m=x2−9=(x−3)(x+3) − wielomian ten ma jeden z pierwiastków taki sam jak wielomian
(x−3)(x+1), a więc iloczyn ma tylko trzy pierwiastki dla m=−9.
Podobnie dla m=−1.
Oczywiście m=0 też spełnia warunki zadania.
25 wrz 17:16