.
Paweł : Wyznacz sumę współczynników przy parzystych potęgach wielomianu w,
wiedząc że w(1) = −32 i w(−1) = 10.
Wyznacz sumę współczynników przy nieparzystych potęgach wielomianu w,
wiedząc, że w(1) = −42, i w(−1) = 22.
Poproszę o pomoc bo nie wiem zupełnie od czego tu zacząć i jakie są reguły
25 wrz 13:38
ICSP: suma wszystkich : w(1)
| | w(1) + w(−1) | |
suma przy potęgach parzystych : |
| |
| | 2 | |
| | w(1) − w(−1) | |
suma przy potęgach nieparzystych : |
| |
| | 2 | |
25 wrz 13:43
Janek191:
Np.
W(x) = a x3 + b x2 + c x + d
W(1) = a + b + c + d
W(−1) = − a + b − c + d
W(1) + W(−1) = 2 b + 2 d
b + d = 0,5 ( W(1) + W(−1))
25 wrz 13:46
Paweł : bardzo dziękuję za odpowiedź
25 wrz 13:52
Adamm:
przy innych krotnościach też można
| | W(1)+W(−1)+W(i)+W(−i) | |
np. |
| da nam sumę współczynników przy potęgach podzielnych |
| | 4 | |
przez 4
25 wrz 13:59