Reszty z dzielenia
Krzysiek60: a)Korzystajac z rownosci 744 : 13= 57 i r 3 uzasadnij ze
liczby 744−3 oraz 744+10 sa podzielne przez 13
liczba 744−3 bedzie podzielna przez 13 bez reszty a liczba 744+10?
Korzystajac z rownosi 1606 : 13 = 123 i r 7 ustal jakie sa reszty z dzielenia prze 13
nastepujacych liczb
1) 1606 −3 2) 1606−7 3) 1606+8 4) 1606+6
25 wrz 13:08
Jerzy:
744 = 57*13 + 3
744 − 3 = 57*13 + 3 − 3 = 57*13
744 + 10 = 57*13 + 3 + 10 = 58*13
25 wrz 13:14
Krzysiek60: dziekuje .
Wytlumacz mi ta druga rownosc .
25 wrz 13:29
Jerzy:
1606 = 123*13 + 7
1606 − 3 = 123*13 + 7 − 3 = 123*13 + 4 ( jaka jest reszta ?)
1606 − 7 = 123*13 + 7 − 7 = 123 *13 ( jaka reszta ?)
spróbuj dwa ostatnie.
25 wrz 13:35
Krzysiek60: 1 r 4
2. r 0
Juz w zeszycie robie dwa ostatnie
25 wrz 13:42
Jerzy:
1606 + 8 = 123*13 + 7 + 8 = 123*13 + 15 = 124*13 + 2
1606 + 6 = 123*13 + 7 + 6 = 123*13 + 13 = 124*13
25 wrz 13:44
Krzysiek60: 1606+8= 123*13+7+8= 123*13+15= 123*13+13+2= 124*13+2 (reszta 2
1606+6= 123*13++7+6= 123*13+13= 124*13 (reszta 0 Dobrze ?
25 wrz 13:48
Jerzy:
25 wrz 13:49
Krzysiek60: czyli dobrze .dziekuje
25 wrz 13:49