Reszta
Krzysiek60: Reszta z dzielenia liczby a= 3945 przez 7 jest rowna 4
Podaj 3 liczby naturalne wiekszse od a ktorych
a) reszta z dzielenia przez 7 jest 4
b) reszta z dzielenia przez 7 jest 6
25 wrz 12:47
Janek191:
a) 3952, 3959, 3966
b) 3954, 3961, 3968
25 wrz 12:56
Krzysiek60: dzien dobry

A mozesz wytlumaczyc dlaczego tak? dziekuje .
25 wrz 12:59
Jerzy:
Witaj

a = 563*7 + 4
a + 7 =564*7+ 4
a+ 14 = 565*7 + 4
...teraz czaisz ?
25 wrz 13:07
Krzysiek60: Dzien dobry
Jerzy 
To a) juz rozumien
teraz b) jak mam znalezc ta liczbe ?
Skoro 3945 przez 7 daje reszte 4 to liczba 3941 przez 7 do reszte 0
to liczba 3947 podzielona przez 7 da reszte 6 ,potem 3947+7 i 3947+14 itd
Troche mi to zeszlo
25 wrz 13:26
Janek191:
W b) Do liczb z a) wystarczy dodać 2.
25 wrz 13:29
Krzysiek60: No tak .
Mam troche zadan z tej reszty . dzieki
25 wrz 13:32