WIELOMIANY
bluee: Dany jest wielomian W(x)=2x
3+5x
2+11x+12. Niech Q(x) będzie takim wielomianem, że W(x)=()Q(x).
| | Q(x) | | x+1 | |
Rozwiąż równanie |
| ≤ |
| . |
| | x2−4 | | x+2 | |
Mam problem jak podzielić wielomian 2x
3+5x
2+11x+12 przez dwumian 2x+3. Mogę zrobić to inaczej
niż pisemnie? Mogę w jakiś sposób użyć schematu hornera?
25 wrz 12:32
bluee: Sorry, błąd W(x)=(2x+3)Q(x).
25 wrz 12:33
Benny: | | −3 | |
Zauważ , że |
| jest pierwiastkiem |
| | 2 | |
25 wrz 14:23
bluee: Zauważyłam, też, że w(x)=(2x+3)(x2+bx+c)...
Wiem, jak rozwiązać to zadanie. Po prostu jestem ciekawa, czy można znaleźć wielomian Q(x),
dzieląc W(x) przez dwumian 2x+3 wykorzystując do tego schemat hornera.
25 wrz 14:57
iteRacj@:
Możesz wykorzystać schemat Hornera, przekształcając dwumian (2x+3) i wielomian W(x).
(2x3+5x2+11x+12):(2x+3) = [2(x3+2,5*x2+5,5x+6)] : [2(x+1,5)] =
= (x3+2,5*x2+5,5x+6):(x+1,5)
I tu już masz dzielenie przez dwumian postaci (x−a)
25 wrz 22:03
bluee: Dzięki
26 wrz 12:06