Rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań
Marcin: rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań.
c)
{y=−x−1/x+3
{y=2x+5
help. najbardziej potrzebuje pomocy w narysowaniu wykresu!
Dokładnie w pierwszej części rownania − x−1/x+3
25 wrz 12:13
Blee:
| | x−1 | | x+3 − 4 | | −4 | | 4 | |
y = − |
| = − |
| = −1 − |
| = −1 + |
| |
| | x+3 | | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
więc rysujesz:
2) przesuwasz ten wykres o wektor ....

I masz gotowe
25 wrz 12:15
Jerzy:
25 wrz 12:15
Marcin: Mógłbyś bardziej wytłumaczyć ten sposób jakim to rozłożyłeś? Nie było mnie na kilku lekcjach i
niezbyt ogarniam.
25 wrz 12:34
Blee:
| x−1 | | x−1 +4 − 4 | | (x−1 + 4) − 4 | | x+3 − 4 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| x+3 | | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
| | x+3 | | 4 | | 4 | |
= |
| − |
| = 1 − |
| |
| | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
rozumiesz jak to działa

'Dodaję i odejmuję' w liczniku taką samą liczbę tak, aby uzyskać to co jest w mianowniku 'minus
coś'
25 wrz 12:36
Marcin: Czyli rozumiem, że tym trzeba uzyskać w liczniku w tym wypadku liczbę 3, mamy x−1x+3,
czyli, żeby uzyskać w liczniku 3 musimy oczywiście x−1+4x+3 ale zasada polega też na tym,
że trzeba odjąć tę samą liczbę, więc mamy x−1+4−4x+3, reszta już zrozumiała, ale czy
dobrze myślę?
25 wrz 12:42
Krzysiek60: Albo najzwyczajniej podziel sobie (x−1) : (x+3)
25 wrz 12:44