matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuń niewymierność z mianownika.
lenaa:
Usuń niewymierność z mianownika.
2
a)
2 −
√
2
+
√
3
2
b)
1 −
3
√
3
+
3
√
9
bardzo proszę o szczegółowe rozpisanie
25 wrz 12:06
Janek191:
a) Pomnóż licznik i mianownik przez ( 2 +
√
3
+
√
2
) a następnie pomnóż licznik i mianownik przez 5 + 4
√
3
25 wrz 13:20
Janek191:
a)
2*( 2 +
√
3
+
√
2
)
=
=
( 2 +
√
3
−
√
2
)*(2 +
√
3
−
√
2
)
4 + 2
√
3
+ 2
√
2
4 + 2
√
3
+ 2
√
2
=
=
=
(2 +
√
3
)
2
− (
√
2
)
2
4 + 4
√
3
+ 3 − 2
( 4 + 2
√
3
+ 2
√
2
)*( 4
√
3
− 5)
=
= ...
(4
√
3
+ 5)*(4
√
3
− 5)
25 wrz 13:54
lenaa:
Dzięki!
25 wrz 16:59