.
Paweł : Długość basenu hotelowego jest o 60% większa od szerokości, a głębokość o 8 m
mniejsza od szerokości. Oblicz wymiary tego basenu wiedząc,
że po wlaniu 2560 hektolitrów wody tafla wody znajduje się o 40 cm poniżej
krawędzi basenu.
no i tak:
długość basenu 1,6 x
szerokość basenu x
głebokość x−80 (zamieniłem metry na decymetry)
V = x(x−80)1,6x
V = X2(1,6X−128)
1 hektolitr to 100 l czyli w tym basenie ma być docelowo 256000 l czyli 256000 dm sześciennych.
Jak to dalej ruszyć?
25 wrz 11:55
Blee:
odejmij jeszcze 4 dm od głębokości
i wtedy wyznaczysz x
25 wrz 12:25
ona_4: Jak odejmę to 4dm to wychodzi: 1,6x3−134,4x2−256000=0
no i próbuję podzielić ten wielomian, nic mi nie wychodzi... 😥😥
18 gru 21:51
wredulus_pospolitus:
w(x) = 1.6x
3 − 134.4x
2 − 256'000 = 1.6(x
3 − 84x
2 − 160'000) =
= 1.6(x
3 − 100x
2 + 16x
2 − 160'000) = 1.6(x
2(x−100) + 16(x
2 − 10'000)) =
= 1.6( x
2(x−100) + 16(x+100)(x−100) ) = 1.6*(x−100)*(x
2 + 16x + 1'600)
Skąd wiedziałem, że 100 będzie pierwiastkiem? Nie wiedziałem
18 gru 21:58