wykres funkcji logarytmicznej
agata: Zad.Narysuj wykres y=log(IxI−1).
25 wrz 09:39
Jerzy:
Najpierw ustal dziedzinę.
25 wrz 09:42
agata: D=(−∞;1)U(1,∞)
25 wrz 09:46
Jerzy:
W lewym nawiasie ( − ∞ , −1)
Narysuj asymptoty pionowe: x = −1 oraz x = − 1.Teraz rysujesz logx i przesuwasz o 1 w prawo,
potem odbij wykres symetycznie wzgledem osi OY.
25 wrz 09:51
agata: Dziękuję,.A jak rysować y=logIx−1I?
D=R−{1}.
25 wrz 10:04
Jerzy:
Rysujesz asymptotę pionową x = 1 i analogicznie jak poprzednio. Najpierw logx,
przesunięcie o 1 w prawo i odbicie wzgledem OY
25 wrz 10:07
agata: Wychodzi mi taki sam wykres jak w pierwszym zadaniu.Czy to jest możliwe?
Może w pierwszym logx, logIxI i przesunąć o 1 w prawo?
25 wrz 10:17
Jerzy:
Ten ma tylko jedną asymptotę x = 1 i odbij wykres wzgledem tej asymptoty.
25 wrz 10:18
agata: A 10:07 pisałeś że wzgl. osi OY.
25 wrz 10:24
Jerzy:
Bo tam tak nalezało zrobić ( wykres symetryczny wzgledem osi OY )
25 wrz 10:32
agata: Dzięki. Może wiesz gdzie ten temat jest wytłumaczony?
25 wrz 10:34
agata: Nie rozjaśniło mi się.
25 wrz 10:38
Blee:
1) sprawdź temat: "parzystość / nieparzystość funkcji"
tam będziesz wiedziała jak sprawdzić czy funkcja jest parzysta / nieparzysta i co ta informacja
nam daje
25 wrz 10:59
agata : Dzięki Blee.
26 wrz 11:38