reszta z dzielenia
Wojtek: Których reszt nie może dawać przy dzieleniu przez 8 liczba postaci a2+b2 , gdzie a i b są
liczbami całkowitymi? Jak rozwiązywać tego typu zadania.
25 wrz 08:20
Blee:
n = 0 (mod 8) −> n2 = 0 (mod 8)
n = 1 (mod 8) −> n2 = 1 (mod 8)
n = 2 (mod 8) −> n2 = 4 (mod 8)
n = 3 (mod 8) −> n2 = 1 (mod 8)
n = 4 (mod 8) −> n2 = 0 (mod 8)
n = 5 (mod 8) −> n2 = 1 (mod 8)
n = 6 (mod 8) −> n2 = 4 (mod 8)
n = 7 (mod 8) −> n2 = 1 (mod 8)
więc jakie są możliwe sumy (mod 8) ze zbioru liczb: {0,1,4} ? Są to oczywiście: {0, 1, 2, 4, 5}
<−−− takie reszty MOŻE dawać
25 wrz 09:05