r(A)
Nivola: Jeżeli macierz A jest macierzą współczynników układu 6 równań o 5 niewiadomych i r(A) = 5,
wtedy rząd macierzy rozszerzonej A|B może być równy:
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
E. 7
Myślałem że tylko 5 (odpowiedź C) ale to zadanie za 2 pkt. i okazuje się że są jeszcze jakieś
odpowiedzi/odpowiedź poprawna, ale jaka?
25 wrz 00:56
Nivola: Bump
25 wrz 07:32
Nivola: Pls odpowiedzcie
25 wrz 07:33
Nivola: Pls
25 wrz 08:22
Blee:
Pierwotny wymiar macierzy to 6x5, wymiar macierzy rozszerzonej to będzie 6x6.
Czyli odp (E) odpada.
Skoro r(A) = 5, to r(A|B) ≥ 5 , więc odpowiedzi (A), (B) odpadają.
Pozostają więc odpowiedzi (C) i (D)
25 wrz 09:01
Nivola: Dziękuję!
Ale czy jak r(A|B) = 6 a r(A) = 5 to nie będzie to układ sprzeczny?
26 wrz 03:03
Bleee:
I owszem... ale to nie jest istotne w tym zadaniu, prawda?!,
26 wrz 08:21